tirsdag den 15. september 2009

KAN DET MON PASSE?: Kan man få stress og forhøjet blodtryk af støj fra trafikken?

Læs Politikens artikel fra den 13. september 2009

En ny svensk undersøgelse viser, at trafikstøj kan være yderst skadeligt. I Danmark dør op mod 500 mennesker årligt som følge af trafikstøj .
Af MORTEN GARLY ANDERSEN
Tager man skade af lidt støj fra tra-fikken, hvis man nu bor lidt for tæt på en larmende vej, hvor det konstant sitrer og brummer? Et kontroversielt spørgsmål, som kan være svært at besvare entydigt.
Men svaret er ja ifølge en ny svensk undersøgelse gennemført blandt knap 30.000 indbyggere i Skåne. Den slår med ret stor sikkerhed fast, hvad andre undersøgelser har antydet: Et stigende støjniveau øger ganske enkelt risikoen for at få højere blodtryk og forstyrrelse af hjerterytmen og deraf afledte hjerte-kar-sygdomme som slagtilfælde og blodpropper.
»Vi kan konstatere, at ved lydniveauer over 60 decibel er der en sammenhæng med højt blodtryk i gruppen af relativt unge og midaldrende, og det er en vigtig risikofaktor i forhold til hjerte-kar-sygdomme som blodpropper«, oplyser Theo Bodin, som er forsker ved universitetshospitalet i Lund og har stået i spidsen for undersøgelsen, som netop er offentliggjort i tidsskriftet Environmental Health.
Sædvanligvis regnes trafikstøj som belastende, når niveauet ligger over 55-58 decibel - målt som dB(A) - i gennemsnit målt over et døgn. Og som stærkt belastende, hvis niveauet når over 65 decibel.
Ifølge Allan Jensen, der er afdelingsleder for Akustik og Støj hos konsulentfirmaet Rambøll, svarer et niveau på 58 decibel omtrent til støjen 200 meter fra en landevej, hvor der passerer 20.000 køretøjer i døgnet.
Den svenske undersøgelse er baseret på interview med folk, der har leveret oplysninger om deres sundhedstilstand, som så efterfølgende er blevet sammenholdt med, hvor tæt de boede på trafikerede veje, hvorfra forskerne havde data om tra-fikken og dens støjniveau i løbet af døgnet.
Jo mere støj de blev udsat for, desto flere rapporterede om symptomer.
Resultatet var især markant blandt personer mellem 40 og 60 år og til dels hos de lidt yngre voksne - men tilsyneladende ikke blandt ældre. Blandt børn peger andre undersøgelser på øget blodtryk som følge af vejstøj, men det har den svenske undersøgelse ikke underbygget.
Når man udsættes for støj, mener forskerne blandt andet, at lyden udløser en reaktion i form af stress, som påvirker nervesystemet, som så igen påvirker kroppens endokrine kirtler, hvorved der frigives stresshormoner i blodet. Hormonerne virker så i kroppens organer og muskler. For at klare belastningen reagerer kroppen med blandt andet øget puls og blodtryk, som kan forårsage hjertekar-sygdomme.
»Trafikstøjen øger eller vedligeholder anspændelse og nedsætter kroppens restitution«, siger seniorforsker, ph. d. Søren Peter Lund ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Han har tidligere undersøgt effekter af trafikstøj .
Herhjemme er man i øjeblikket i gang med en omfattende undersøgelse, der minder om den svenske. Projektet omfatter sundhedsdata for 57.000 personer og ventes parat om halvandet års tid.
At der er noget at komme efter, ligger fast på forhånd. I forlængelse af arbejdet med en dansk strategi for støjbekæmpelse er trafikstøjen blevet kortlagt i 14 kommuner i hovedstadsområdet samt de steder i landet, hvor mere end 16.000 biler passerer dagligt. Og bor man langs en af de store veje som Åboulevard i København eksempelvis, så udsættes man faktisk for støj, der kan være yderst skadelig.
Ifølge Miljøstyrelsen ligger 700.000 danske boliger så nær trafikbelastede veje, at deres beboere udsættes for over 55 decibel. Blandt dem er 150.000 boliger, hvor støjen er over 65 decibel. Ved at sammenholde disse data med kendte sundhedsundersøgelser fra udlandet har man regnet sig frem til konsekvenserne herhjemme.
Miljøstyrelsen vurderer, at støjrelaterede sygdomme herhjemme koster mellem 200 og 500 mennesker livet hvert år.
Et lille lyspunkt er der dog i den svenske undersøgelse: Personer mellem 60 og 80 år generes mindre af lyden. Måske på grund af ringere hørelse, måske fordi andre sundhedsfaktorer fylder mere, måske fordi de i højere grad har vænnet sig til støj og derfor ikke lader sig stresse af den.
Har du hørt en videnskabelig påstand, som du gerne vil have undersøgt nærmere? Så skriv til videnskab@pol. dk, mærk mailen: passer det?.
morten.g.andersen@pol.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar